За да се спротивставите на ширењето на коронавирусот (COVID-19) мијте ги рацете често и темелно со вода и течен сапун(синтетички). Можете да користите и средство за дезинфекција базирано на алкохол, во случај да немате достапна вода, но течниот сапун останува најдобриот избор затоа што многу добро ја врши својата работа. Едно од индикациите зошто Светската здравствена организација (СЗО) и италијанските институции се ориентирани кон течните сапуни е следново објаснувањ.

Молекулите на течниот сапун, во вода, се однесуваат како негативни јони и можат да се сметаат поделени на два дела: „опашка“ формирана од атоми на водород и јаглерод (т.н. поради неговата издолжена структура) и „глава „негативно наелектризирана”.

Опашката е хидрофобна, односно ја одвраќа водата, додека главата е хидрофилна: нејзиното негативно полнење ги доближува водородните атоми на молекулите на водата поблиску и овозможува да се мешаат водата и сапунот. На молекуларно ниво, она што се случува е дека молекулите на сапун формираат мали сфери, наречени мицели: надворешната површина ја сочинуваат хидрофилните глави на молекулите, додека хидрофобните опашки се наоѓаат во сферите, за да ја „избегнат“ водата.

Кога водата и сапунот ќе стапат во контакт со други супстанции, на пример нечистотијата што се акумулира на рацете, она што се случува е дека нечистотијата, како масна супстанција, се вградува во микелите. Хидрофобните супстанции, генерално, се исто така липофилни, односно добро се врзуваат за маснотиите: хидрофобните опашки на сапунот ја опкружуваат нечистотијата, додека хидрофилните глави остануваат надвор од вградените честички. (Затоа тие продолжуваат да се чувствуваат добро во водата.

Лесен начин за набудување на создавање на мицели се добива со чаша, вода, масло и течност за миење садови. Со истурање малку масло во чаша вода, јасно можете да видите како двете супстанции не се мешаат и маслото останува на површината. Со додавање на детергент за садовите и мешање, можете да видите дека маслото продолжува да лебди на водата, но поделено во многу мали сфери.

Како е направена микела

Миењето на рацете со течни сапуни ги елиминира вирусите и бактериите прикачени на насобраната нечистотија. Дезинфекциите базирани на алкохол прават различна работа: тие ги прават вирусите неактивни и не можете да бидете сигурни дека тие работат добро ако вашите раце се многу валкани, така што во тој случај сè уште е подобро да барате бања со проточна вода и течен сапун за добро да ги измиете во сите делови на рацете најмалку 2 миеwa од 30 секунди секоја, кога ќе ги исплакнете рацете сапун, нечистотија, вируси и бактерии се раствораат и заминуваат.

Истиот концепт и чистење на тврди површини, колку повеќе производот има дејство за одмастување, толку повеќе ги отстранува вирусите и бактериите.